Nór Graabak získal zlato v druhej individuálnej súťaži

18.02.2014 Bratislava

Červená Poľana 18. februára (TASR) - Nórsky reprezentant v severskej kombinácii Jörgen Graabak získal na ZOH v Soči zlatú medailu v druhej individuálnej súťaži so skokom na veľkom mostíku. Aj striebro putuje do Nórska zásluhou Magnusa Moana, ktorý za víťazom zaostal o 0,6 s, bronz vybojoval Nemec Fabian Riessle (+1,6).

Zlatý medailista v individuálnej súťaži so skokom na strednom mostíku Nemec Eric Frenzel, ktorý viedol po skokanskej časti, skončil napokon až desiaty z vyše 30-sekundovým mankom na Graabaka. Lídra celkového poradia Svetového pohára trápilo pred pretekmi vírusové ochorenie, čo sa prejavilo na jeho výkone v bežeckej stope.

V polovici desaťkilometrového úseku sa na čele vytvorila silná desaťčlenná skupinka, v ktorej boli až štyria Nemci. Ako prvý nasadil k trháku Kircheisen, za ním sa zoradili obaja Nóri, Riessle a ďalší nemecký združenár Johannes Rydzek, ten však v cieľovej rovinke spadol a tak o medaily bojovalo kvarteto. Vo finiši mal najviac síl Graabak, ktorý dosiahol v Soči životný úspech. V prvej individuálnej súťaži sa ani nezmestil do nórskej nominácie.

"Je to pre mňa dosť neskutočné. Nemyslel som si, že by sa mi toto mohlo podariť. Potrebujem trochu času, aby som si to vychutnal. Mojou taktikou bolo bežať rýchlo a pokiaľ možno sa držať najlepších," tešil sa 22-ročný Graabak.

Skokanskú časť poznačil pád Japonca Taiheia Kata, ktorý si zlomil ľavú ruku a museli ho odniesť na nosidlách. Vo vytrvalom daždi stratil pri doskoku ľavú lyžu a spadol. Bol pri vedomí a previezli ho do miestnej nemocnice.


výsledky druhej individuálnej súťaže v severskej kombinácii:

1. Jörgen Graabak (Nór.) 23:27,5, 2. Magnus Moan (Nór.) +0,6, 3. Fabian Riessle (Nem.) +1,6, 4. Björn Kircheisen (Nem.) +2,1, 5. Bernhard Gruber (Rak.) +11,3, 6. Akito Watabe (Jap.) +11,5, 7. Jason Lamy Chappuis (Fr.) +16,4, 8. Johannes Rydzek (Nem.) +23,9, 9. Haavard Klemetsen (Nór.) +24,5, 10. Erik Frenzel (Nem.) +30,4
 

Vyberte región